Amit érdemes tudni Alsóörsről és környékéről

Képtalálatok a következőre: alsóörs képek

Alsóörs

Alsóörs a Balaton keleti medencéjében található, a Somlyó-hegy lábánál húzódó település. Közigazgatásilag Balatonfüred járáshoz tartozik.  Megközelítése a 71-es főúton illetve a Tapolca-Budapest vasútvonalon lehetséges. Az M7-es autópálya 25 km-re van a várostól, ami a 2009-ben átadott 710-es elkerülő úttal 20 perc alatt elérhető. Emiatt a település kocsival, autóbusszal és vonattal is könnyen megközelíthető. Autóbusz menetrend: www.menetrendek.hu, vonat menetrend: www.elvira.hu  A községről minden lényeges információt megtalál a www.alsoors.hu honlapon.  


Alsóörs vasútállomás

A község nevének első okleveles említése az 1200-as évből származik, de már a római korban is lakott hely lehetett. A középkorban királynéi birtok volt a terület, ekkor kezdték el bányászni a permi vöröskövet is. 1570-ben egy török-magyar csata zajlott itt. 1909-ben épült ki az északi part vasútvonala és a Veszprém felé leágazó mellékvonal. A fővonal Budapesttel, a mellékvonal pedig Veszprémmel és Győrrel kötötte össze a falut. Ezt a mellékvonalat azonban 1969-ben megszüntették, ma Balatonalmáditól a Veszprém felé menő kerékpárút halad rajta. A város részletes történetét itt olvashatja: http://www.alsoors.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3 

A település a térség kedvelt turisztikai célpontja. A faluvezetés és a lakosság mindent meg is tesz azért, hogy az ide érkezők jól érezzék magukat. Remek fövenystrandja van, számos hotel, panzió, magánszálláshely várja a szállóvendégeket. Illetve gondoskodnak a szabadidő kellemes eltöltéséről is egész évben kulturális és sportprogramokkal, modern vitorláskikötők várják a hajózás szerelmeseit. Fő bevételi forrása a turizmus, de a környező településeken kisebb nagyobb ipari, kereskedelmi cégek is megtelepedtek. 

Miért érdemes itt ingatlant vásárolni?

A megyeszékhely, Veszprém mindössze 10 km távolságra fekszik. Nem távolság oda munkába, iskolába, szórakozni, bevásárolni járni. A városról minden információt megtalál a www.veszprem.hu honlapon. 


Veszprém látképe (vár)

Balatonfüred szintén 10 km távolságra található, ami kerékpáron vagy akár hajóval is könnyen elérhető. Az itteni lehetőségekről a www.balatonfured.hu honlapon tájékozódhat. 

Képtalálatok a következőre: balatonfüred képek

Balatonfüred

A településen háziorvos, fogorvos és gyógyszertár elérhető, a további egészségügyi ellátások, vizsgálatok a Balatonalmádi Egészségházban elérhetők. Erről a https://www.balatonalmadi.hu/egeszsegugy/ oldalon minden információt megtalál. A bonyolultabb beavatkozást, vizsgálatot igénylő ellátást pedig a közeli veszprémi kórházban kapja meg az erre rászoruló. Információ: www.vmkorhaz.hu


Egészségház Balatonalmádi

A faluban óvoda www.alsoorsovi.hu, illetve általános iskola működik http://www.refendrodi.hu/. A kulturális életét pedig az Eötvös Károly Művelődési Ház szervezi.

 Képtalálatok a következőre: alsóörs művelődési ház képek

 művelődési ház

A községben aktív sportélet zajlik. Kézilabda és futball csapat is van. Ezen kívül jelentős íjász-, vízisportélet zajlik nyaranta. Link: https://alsoors.hu/index.php?option=com_content&view=section&id=4&Itemid=35 

A községi sportcsarnokban zajlanak a kézilabda meccsek és egyéb sportrendezvények.

Képtalálatok a következőre: alsóörs sportcsarnok képek

Sportcsarnok

A helyi fövenystrand az egyik legszebb a környéken. Fontos információk róla a https://alsoors.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=6 linken talál.  

Képtalálatok a következőre: alsóörs képek

Strand

A környéken lévő idegenforgalmi lehetőségekről a www.balatonriviera.hu honlapon szerezhet információkat.

Remek túrázási lehetőségek vannak. Pl: Malom-völgy, Királykúti-völgy, Jobbágyok erdeje, illetve rövid sétával ellátogathatnak a Csere-hegyi kilátóhoz. 

Képtalálatok a következőre: alsóörs képek

Cserehegyi-kilátó

Számos sportolási lehetőséget megtalál a településen és környékén. A vitorlázás mellett remek horgászhelyek találhatók. A horgászi lehetőségekről bővebben a http://www.vvhet.hu/ oldalon olvashat. A tavat körülvevő kerékpárúton megkerülhető a Balaton, illetve rövidebb szakaszokon is gyönyörködhetnek a környék és a tó látványában. Teljes szakaszában szervízpontok és kölcsönzési lehetőségek érhetők el. Részletek a www.balatonbike.hu weblapon olvashatók. A városban található kölcsönző elérhetősége: www.rentabike.hu

Képtalálatok a következőre: kerékpáros képek

A balatoni személyhajózás lehetőségeiről a www.balatonihajozas.hu honlapon megtalál minden információt. 

Képtalálatok a következőre: vitorláskikötő képek Alsóörs

Vitorláskikötő

A község nevezetességei: http://www.alsoors.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=4 

 Képtalálatok a következőre: alsóörs török ház képek

Török-ház

Képtalálatok a következőre: alsóörs református templom képek

Református templom

Képtalálatok a következőre: alsóörs somlyó hegyi kilátó képek

Somlyó-hegyi kilátó

A közeli településen, Balatonfűzfőn remek szórakozási, sportolási lehetőség az uszoda és a Balatonibob Szabadidőpark, ahol 2 bobpálya, különböző nehézségű kötélpályák, mászótorony, íjászat, ingyenes szabadtéri gyermekjátszótér és sporteszközök állnak a látogatók rendelkezésére. További információk és részletek: www.balatonibob.hu, www. serpakalandpark.hu, illetve a http://www.balatonfuzfo.hu/turizmus/balaton-uszoda oldalakon. 

Balatoni Bob